Deprem bölgelerindeki sular test edildi! Çözüm…
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Süleyman Özsarı, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından sürekli şebeke suyu analizi yapıldığını söyledi.
. Şu ana kadar 10 ilde şebeke suyunun kullanımına yönelik rastgele bir risk bulunmadığını belirten Dr. Özsarı, valiliklerin bu konudaki açıklamalarına uyulması ve şebeke suyunun içilmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Özsarı, “Depremin olduğu ilk günden itibaren su bizim için çok değerli bir parametre. Deprem bölgelerimizde şebeke suyunun kuvvetli olduğu yerlerde şebeke denetimlerini, su olmayan yerlerde su tankerlerinin dezenfeksiyonunu yaptık. ve suyun tankerlerle sağlandığı ve klorlamanın mükemmel olduğu bir yerde.Çalışmalarımız devam ediyor.Özellikle bu 10 ilde şebekesi güçlü yerlerde günlük olarak su numunelerini kontrol ediyoruz ve çevre illerden de destek arkadaşlarımız gelip klor dengemizi sağlıyor. günlük olarak çevre sağlığı açısından risk var ise hızlıca ilgili mercilere bildirip klorlama işlemine geçiyoruz.Klorlama sonrası tekrar analizlerimizi yaptırıyor risk yok ise almaya devam ediyoruz. farklı zamanlarda örnekler.”söz konusu.
ANALİZLER NET
Deprem bölgesindeki şehirlerde yapılan analizlerin şebeke suyunun kullanılabilir olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Özsarı, şöyle konuştu:
“Şu anda prestiji ile su numunelerinde bir kazamız yok, deprem öncesine göre bir artışımız yok. Bu 10 il için de geçerli. Özellikle Kahramanmaraş ilimizde su numunelerimizin denetimleri daha fazla. Rutin ve sistemli. Portatif laboratuvarımız ilk günlerde aktifti. Hatay’a gönderdik. “Şu anda buradaki işlemleri kendi laboratuvarımızda sürdürüyoruz. Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi valiliklerimiz bu konuda uyarılarda bulundu. İçilebilir olduğu söylenmediği sürece vatandaşlarımıza hazır su ile devam etmelerini ve kullanıma uygun yerlerde kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”
‘NASIL VE BULAŞICI HASTALIK YOK’
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde ilaçlama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, şu an için herhangi bir salgın veya bulaşıcı hastalık riskinin bulunmadığını anlatan Dr. Özsarı, “Atık ve çöplerin toplu yaşam alanlarında risk oluşturduğunu göz önünde bulundurarak tüm yaşam alanlarında çadırkentlerde halk sağlığı uzmanları eşliğinde geziyoruz. Sahayı kontrol altında tutuyoruz. Türkiye’de kurduğumuz sağlık merkezlerimizde günlük olay denetimleri yapıyoruz. Şu anda bir salgın seviyemiz yok” dedi. Şu anda 10 ilimizde salgın sorunumuz yok.”O konuştu